Vakantie tips tolwegen

Gepubliceerd op: 12 juli 2018 Vakantie tips Tolwegen

Er gaan rond de vakantie weer de verhalen rond over het teveel betalen op de franse tolwegen. De tolwegen in Frankrijk hebben een groot voordeel voor de vakantieganger in reistijd, brandstofverbruik en gemak. In dit blog “Vakantie tips tolwegen” willen we een paar tips geven over het reizen door Frankrijk. Het stuk is nog in bewerking aanvullende tips zijn natuurlijk altijd welkom, immers, we zijn er om elkaar te helpen nietwaar.

Prijzen op de Franse tolweg

Ad Vonk, voorlichter van de ANWB zegt er het volgende over.
,,Het zal niet zo zijn dat alle personenauto’s constant te veel betalen. Als dat waar zou zijn, hadden we er al veel eerder over gehoord. Dit filmpje wekt de suggestie dat je minder hoeft te betalen, zolang je maar op het serviceknopje drukt bij het tolpoortje. Dat zal niet zo zijn”

Bekijk de actuele tarieven op de website van de ANWB

De Franse tolwegen hanteren verschillende tarieven voor verschillende categorien.

De indelingen van de categorien is als volgt.

Categorie 1:
Personenauto’s, busjes, campers of bestelwagens zonder en met aanhanger waarbij het hoogste punt van het voertuig of de combinatie maximaal 2 meter bedraagt, gemeten vanaf de grond
(De antenne, skibox, dakkoffer of imperiaal met fietsen, surfplanken of boot niet meegerekend).

Categorie 2:
Personenauto’s, busjes, campers of bestelwagens zonder en met aanhanger waarbij het hoogste punt van het voertuig of de combinatie meer dan 2 meter, maar maximaal 3 meter bedraagt, gemeten vanaf de grond
( De antenne, skibox, dakkoffer of imperiaal met fietsen, surfplanken of boot niet meegerekend).

Categorie 3:
Campers, bussen en bedrijfsvoertuigen op 2 assen met een hoogte van meer dan 3 meter of een toegestane maximummassa (te vinden op het kenteken) van meer dan 3500 kg.

Categorie 4:
Voertuigen op 3 assen of meer, met een hoogte van meer dan 3 meter of met een toegestane maximummassa (te vinden op het kenteken) van meer dan 3500 kg;
voertuigcombinaties met een hoogte van meer dan 3 meter;
voertuigcombinaties waarvan het trekkend voertuig een toegestane maximummassa heeft van meer dan 3500 kg.

Categorie 5:
Motoren en trikes (ook met zijspan of aanhanger).

Wanneer gaat het mis?

Als u gaat rijden met een flinke koffer op het dak, een flinke aanhanger, een grote caravan of kampeerauto kan het misgaan bij het automatisch berekenen van het tarief. De kans is aanwezig dat uw voertuig wordt aangezien voor een voertuig uit een andere categorie. Dus is het belangrijk vooraf de wegen te bepalen die u gaat gebruiken tijdens uw reis en deze bij de hand te hebben als u bij het tol poortje aankomt. Zo kunt u direct zien waar het verschil zit en met een simpele druk op de knop van het tolhuisje (péage) en de magische tekst:

“Le prix n’est pas bien (De prijs klopt niet)”

de medewerker aangeven dat er iets niet klopt. Deze zal de prijs aanpassen. Dat kan behoorlijk schelen soms tot wel 40%. Dus voorbereiding is even een klusje, maar kan u een behoorlijke besparing opleveren onderweg. Gaat u gewoon met een personenauto op vakantie is de kans zeer klein dat het misgaat. Dus laat u dan niet afleiden door indianen verhalen.

Betalen op de tolweg

Ons advies is gebruik een creditcard. Ga naar de juiste signalering met creditcard. Stop eerst de tolkaart in de automaat en daarna in dezelfde gleuf de creditcard (soms moet de creditcard in een aparte gleuf). Je hoeft geen code in te tikken. De kaart komt er weer uit en je kunt de reis weer vervolgen. Wil je een reçu? Druk dan op de aparte knop. De slagboom gaat open en je kunt verder.

Contant betalen is bij de kleinere tolstations als je de snelweg afgaat steeds minder beschikbaar. Bij de tolpoorten op de autoroute zonder het creditcard logo kun je contant betalen. Dit wordt wel steeds minder en de rijen zijn er altijd het langst. Om problemen en wachttijden te voorkomen is het gebruik van een creditcard of de tolbadge het handigst en absoluut aan te raden. Vooral als het druk is ben je veel sneller door de tolpoort.

Je kunt online of bij de ANWB een tolbadge kopen voor de automatische tolpoorten met de oranje T. Naast de gebruikelijke tolkosten betaal je éénmalig € 10 tot € 20 euro plus voor elke maand dat je gebruik maakt van het systeem € 1,60. Ga je alleen voor de vakantie naar Frankrijk dan is dit systeem niet aan te raden en te duur. Tenzij je wilt profiteren van de snellere doorgang. Lees meer over de tolbadge bij de ANWB Met de tolbadge kun je met 30 kilometer per uur door de Tolpoorten met de oranje T rijden en hoef je dus niet meer te stoppen. De kosten worden automatisch van je rekening afgeschreven. De wachtrijen bij de tolpoort met een oranje T is altijd het kortst (en meestal kun je zo doorrijden).

Overnachten op de tolweg

Wij raden het niet aan langs de tolweg ergens op een parkeerplaats te overnachten met uw reisgezelschap. Uw caravan staat daar misschien wel gratis, maar echt veilig is het niet. Dat is ook niet nodig immers er zijn voldoende plaatsen vlak langs de route waar u veilig kunt kamperen of een eenvoudig hotel kunt boeken om uw vakantiereis veilig te laten verlopen.

Snelheden op de tolweg

De Franse tolwegen zijn een uitgebreid netwerk met goed onderhouden snelwegen. Rijden over deze tolwegen is in de meestal snel en comfortabel. De maximale snelheid is voor personenauto’s zonder aanhanger 130 km per uur. Let op als het regent mag je maximaal 110 km per uur.

Andere Vakantie tips tolwegen

Reistijd De kans is groot dat de reis naar het vakantie adres de enige keer in het jaar is dat u deze afstanden met de auto gaat rijden. Dat is dus niet zo maar een dingetje en vergt enige voorbereiding en bewustwording. Misschien is dat laatste wel het allerbelangrijkste. Als u onderweg voelt dat u even wat vermoeid begint te raken, neem dan even een korte pauze. U bent deze lange ritten niet gewend, uw lichaam dus ook niet. Een voetbal in de kofferbak om even hoog te houden op een parkeerplaats is al een hele goede set. Strek uw spieren en even afleiding en dan weer fris onderweg.

Eten en drinken onderweg Het drinken van zoete dranken lijkt u even wakker te maken, maar kan ook tegenwerken. Net als het eten dat u onderweg doet. Veel ervaren rijders hebben onderweg stukke winterpeen en komkommer naast hun flesje water. Laag in calorieën en het houd u even wakker.

Veilgheidsvest Als je in Frankrijk met pech langs de weg staat is de bestuurder van de auto verplicht om een veiligheidsvest te dragen. Ze nemen nauwelijks plaats in dus voor de passagiers kun je er ook een paar in de auto leggen. Let op Leg ze niet in de kofferbak want zodra je uitstapt moet je er een aan hebben. Met de motor is een veiligheidsvest ook verplicht bij pech. Als motorrijder moet je ook CE-goedgekeurde handschoenen hebben. Dit geldt ook voor de bijrijder!

Gevaren driehoek Deze moet je in Frankrijk ook verplicht in de auto hebben. Bij pech of een ongeval moet je de gevaren driehoek op ruime afstand van de auto plaatsen. Je moet ook de knipperlichten van de auto aanzetten. Heb je pech op de autoroute? Dan mag je de gevarenhoek niet plaatsen. Trek meteen je veiligheidsvest aan ga zo snel mogelijk achter de vangrail en bel daar de hulpdiensten. Bestuurder en inzittenden moeten dan zo snel mogelijk uitstappen aan de bestuurderskant!

Slippers achter het stuur In Frankrijk en Spanje is rijden met slippers achter het stuur gewoon verboden en riskeer je een boete als je wordt aangehouden of betrokken bent bij een aanrijding en je hebt slippers aan. Ons advies is om voor je eigen veiligheid en die van de inzittenden niet in gevaar te brengen en geen slippers te dragen in de auto en zeker niet in Frankrijk!

Bril Draag je een bril of lenzen? In Frankrijk is het niet verplicht om een reservebril in de auto te hebben. Maar wij adviseren  mensen die een bril of contactlenzen dragen en een rijbewijs hebben waar beperking code 01 op staat altijd te zorgen voor een reservebril in de auto. Immers zonder bril ben je nog verder van huis.

Telefoon oortjes Heb je regelmatig oortelefoontjes van je smartphone in je oren tijdens het rijden? Het is in Frankrijk verboden sinds 1-6-2015 verboden. Als je gesnapt wordt volgt een boete van € 135. Bluetooth headsets en koptelefoons zijn ook verboden. Het gaat daarbij niet alleen om telefoongesprekken maar ook voor het luisteren van muziek of radio. Deze maatregel is ook van toepassing op motorrijders en andere rijdende verkeersdeelnemers (dus ook op de fiets mag je geen oordopjes in om muziek te luisteren!).

Mobiel bellen Als bestuurder van een voertuig, motor, bromfiets, scooter of fiets mag je tijden het rijden geen mobiele telefoon vasthouden. Dit is dus meer dan bellen. Fiets je met een telefoon in je hand dan ben je dus in principe al strafbaar. De bestuurder mag binnen zijn gezichtsveld ook geen scherm zoals een videospel, tablet, of dvd speler hebben. In principe zou dus de medepassagier op de voorstoel niet op een tablet mogen kijken als dit in het gezichtsveld van de bestuurder is. Er is één uitzondering waarbij je in de auto wél mag bellen en dat is alleen als je bij pech of een ongeluk de hulpdiensten of politie wilt bellen.

Lees ook onze andere blogs hier